Posouzení připravenosti vybrané zoologické zahrady na výpadek elektrické energie - Kuchyňková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická část bakalářské práce byla zaměřena na rozbor odborných informačních zdrojů, tato část se skládá z několika kapitol zabývajících se energetikou, infrastrukturou, blackoutem a zoologickou zahradou. Cílem této bakalářské práce s názvem Posouzení připravenosti vybrané zoologické zahrady na výpadek elektrické energie je posoudit připravenost Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou na možný výpadek elektrické energie. K získání dat bylo využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů s pracovníky zoologické zahrady, otázky v rozhovorech byly zaměřeny na zjištění fungování zoologické zahrady při výpadku elektrické energie. K vyhodnocení rozhovorů došlo za pomoci SWOT analýzy, která identifikovala silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby spjaté s připraveností Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou na možný výpadek elektrické energie. Z výsledků vyplývá, že Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou není připravena na výpadek elektrické energie. S podobnou situací se zoologická zahrada ještě nesetkala a pracovníci zoologické zahrady neví, jak by se v dané situaci zachovali. Výsledky odhalily několik problémů týkajících se ohradníků, náhradních zdrojů elektrické energie, pavilonu Matamata, ručního ovládání elektrocentrál, nedostatku benzínu, přetížení elektrocentrál, náhradního zdroje elektrické energie, polohy a kvalifikovanosti personálu. Ke zvýšení připravenosti Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou na výpadek elektrické energie bych doporučovala nakoupení dalších náhradních zdrojů elektrické energie, pořízení vlastního zdroje elektrické energie a vytvoření postupu pro případ výpadku elektrické energie.
Assessment of preparedness of the zoo in case of electric power outage
Keywords: Výpadek elektrické energie; zoologická zahrada; energetika; infrastruktura; blackout; Elektricity outage; the zoological garden; energy; infrastructure; blackout