Filosofie dějin: Jared Diamond a filosofie dějin - Bažantová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Zdá se, ţe filosofie dějin, v klasické podobě, je po zkušenostech z 20. století mrtvou disciplínou. Při uvaţování nad Jaredem Diamondem jako nad filosofem dějin je nutno začít u G. W. F. Hegela, který je povaţován za stěţejní pilíř klasické filosofie dějin. Tuto ?tradiční? filosofii dějin si představíme na jeho názorech. Výše zmínění autoři, Hegel i Diamond, se zajímají o vývoj lidstva, společností a vysvětlení dějinného vývoje. Přesto jeden z nich za filosofa povaţován vůbec není - je přírodním vědcem, který se zabývá biologií, genetikou a etologií ptáků. Pokusím se prokázat, ţe existují důvody, proč můţeme i Jareda Diamonda za filosofa dějin pokládat. Teorie filosofů dějin je třeba diskutovat, zamyslet se nad nimi a případně je rozvíjet. Odhalení nových směrů ve filosofii dějin by nám mohlo pomoci předpovědět, kam se tento obor bude ubírat dál, nebo zda je skutečně mrtvý. Předpoklad je takový, ţe filosofie dějin mrtvou disciplínou je. Stále se dá zachránit, a to tím, ţe se stane seriózní exaktní vědou, po vzoru Diamonda, který je inspirován programem E. O. Wilsona a jeho Sociobiologií, a dalších.
Philosophy of History: Jared Diamond and the Philosophy of History
Keywords: Filosofie dějin; Georg Wilhelm Friedrich Hegel; Jared Diamond; Philisophy of history; Georg Wilhelm Friedrich Hegel; Jared Diamond