Zneužívání extáze v Jihočeském regionu a možnosti prevence - Polák, Robert (Jihočeská univerzita, 2007)
Extáze, MDMA (3,4-methylendioxymetamfetamin) je syntetická, psychoaktivní látka, chemicky podobná stimulanciu metamfetaminu a halucinogenu meskalinu. MDMA uplatňuje svůj účinek především v mozku na neuronech, které používají ke komunikaci s jinými neurony serotonin. Serotoninový systém hraje významnou úlohu při regulaci nálady, agresivity, sexuální aktivity, spánku a citlivosti na bolest. Ve vysokých dávkách narušuje MDMA schopnost těla regulovat teplotu. To může vést k rychlému zvýšení tělesné teploty (hypertermie). Extáze je stále všeobecně považována za více méně bezpečnou drogu, přesto že se v souvislosti s jejím užitím vyskytla i řada zdravotních fyzických i psychiatrických následných komplikací. Specifické mechanismy toxicity MDMA zůstávají stále ještě ne úplně objasněné, ale je zřejmé, že je nelze přičítat pouze předávkování MDMA nebo užívání nečistých tablet (tedy nelze svalovat toxicitu jen na příměsi v tabletách).
Abuse of ecstasy in South Bohemia region and possibilities of prevention
Keywords: extáze; MDMA; metamfetamin; stimulující látka; hypertermie; riziko; ecstasy; MDMA; methamphetamine; stimulative substance; hyperthermia; risk