Environmentálně-psychologická východiska výchovy v přírodě - Vrbová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá teoretickým výzkumem východisek environmentální psychologie pro výchovu v přírodě. Odpovídá z environmentálně-psychologického hlediska na otázku, proč je příroda v koncepcích výchovy v přírodě preferovaným prostředím a jaké jsou vlivy přírody na fyzické, psychické a sociální zdraví člověka. Tyto odpovědi jsou v práci popsány skrze teorie environmentálních preferencí a regeneračních účinků přírody. Práce je rozdělena do tří oblastí. První část rozebírá východiska, principy a obsahy environmentální psychologie a výchovy v přírodě, stěžejní pojmy pro práci a styčné body environemntální psychologie a teorie výchovy v přírodě. Druhá část popisuje environmentálně-psychologické teorie a koncepty, týkající se hlavní a vedlejší výzkumné otázky. Třetí část zhodnocuje důsledky a relevantnost environmentálně-psychologických poznatků pro oblast výchovy v přírodě.
The Basis of Environmental Psychology for Outdoor Education (The Influence of Nature on Mental and Social Well-Being)
Keywords: environmentální psychologie; výchova v přírodě; příroda; přírodní prostředí; environmentální preference; regenerační prostředí; regenerační účinky přírody; redukce stresu; zotavení ze stresu; teorie regenerace pozornosti; fyzické; psychické a sociální zdraví; environmental psychology; outdoor education; nature; natural environment; environmental preference; restorative environment; restorative effects of nature; stress reduction; stress recovery; attention restoration theory; physical; mental and social well-being