Posouzení efektivnosti plánování evakuačních opatření v Havarijním plánu Jihočeského kraje - Čurdová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit efektivnost plánovaných evakuačních opatření v Havarijním plánu Jihočeského kraje a navrhnout případná doporučení na zvýšení jejich efektivnosti. Pro účely naplnění zadaného cíle byla formulována výzkumná otázka: Jaký je současný stav plánovaných opatření v rámci Plánu evakuace, jako nedílné součásti Havarijního plánu Jihočeského kraje? Práce je rozčleněna do dvou částí a to části teoretické a části praktické. Teoretická část byla sepsána na základě rešerše právních norem především zákonem č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a vyhláškou Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva, odborné literatury a internetových zdrojů, které se problematikou evakuace zabývají. V první kapitole byl definován pojem evakuace a skupiny obyvatelstva, pro které se evakuace plánuje přednostně. Další kapitola se zabývala rozdělením evakuace z různých hledisek (rozsahu provedených opatření, výběru osob, doby trvání, způsobu realizace). Dále je řešeno zabezpečení evakuace (pořádkové, dopravní, zdravotnické, zabezpečení ubytování, zásobování a distribuce zásob, mediální zabezpečení) a orgány zajišťující evakuaci a její celkový průběh. Poslední kapitola teoretické části se zabývala plánováním evakuace. Obsahuje podkapitoly, které tvoří ucelený přehled o jednotlivých druzích evakuačních plánů (plán evakuace jako součást havarijního plánu kraje, jako součást vnějších a vnitřních havarijních plánů, u ostatních právnických a podnikajících fyzických osob a plán evakuace v rámci povodňové ochrany). Druhá část se již zabývala vlastním výzkumem. Byla popsána metodika výzkumu, kde byly stanoveny jednotlivé postupy a činnosti, pro získání potřebných informací. První část výzkumné části spočívala v komparaci Havarijního plánu Jihočeského kraje s vyhláškou Ministerstva vnitra č. 328/2001 Sb., o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému, přičemž největší důraz byl kladen na Přílohu č. 1 této Vyhlášky, kde je stanoven způsob zpracování havarijního plánu kraje. Dále byla provedena analýza efektivnosti plánovaných evakuačních opatření prostřednictvím analýzy Plánu evakuace, jako části plánů konkrétních činností Havarijního plánu Jihočeského kraje. K posouzení efektivnosti byla zvolena dvě kritéria, kterými bylo zabezpečení evakuace a plánování evakuačních opatření pro vybrané skupiny obyvatelstva. Zvolená kritéria pro posouzení byla zaznamenána v Obrázku 1. První kritérium bylo zaměřené na analýzu posouzení jednotlivých oblastí zabezpečení evakuace ve smyslu vyhlášky Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva (zabezpečení pořádkové, dopravní, zdravotnické, nouzového přežití a mediální). Jednotlivé kapitoly obsahují popis současného stavu dané problematiky, dílčí závěr a návrhy na zlepšení slabých stránek zabezpečení. Druhé kritérium spočívalo v posouzení plánovaných opatření pro vybrané skupiny obyvatelstva, pro které se evakuace přednostně plánuje (děti do 15 let, osoby v sociálních zařízeních a pacienti ve zdravotnických zařízeních). Pro posouzení efektivnosti jednotlivých kritérií byly významné výsledky vycházející z Bezpečnostního výzkumu VG 20132015122 "Ochrana obyvatelstva v závislosti na diferenciaci populace". Některé závěry k hodnocení zabezpečení evakuace byly podpořeny výsledky výše uvedeného výzkumu. Z výsledků vyplývá, že současný stav plánovaných opatření v Plánu evakuace je z pohledu prvního i druhého kritéria efektivní, neboť je v souladu s platnou legislativou. Současně byly nalezeny slabé stránky, které by vedly ke zefektivnění plánovaných opatření. Slabé stránky jsou shrnuty v Tabulce 1. Navrhovaná opatření jsou zaznamenaná v Tabulce 2.
Rating the efficiency of planning the evacuation measures in the emergency plan of South Region
Keywords: evakuace; evakuační opatření; Havarijní plán; zabezpečení evakuace; evacuation; evacuation measures; emergency plans; evacuation