Reprodukce holštýnského skotu - Vachoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Prvovýroba mléka prodělala v posledních 20 letech vývoj a posun k zvýšení užitkovosti, které žádné jiné odvětví zemědělské výroby nezaznamenalo. Cílem práce bylo zpracovat informace o synchronizačních programech využívaných v chovu holštýnského skotu a vyhodnotit výsledky reprodukce skotu na farmě s vysokou úrovní užitkovosti. Údaje byly shromážděny na farmě Pernarec, společnosti Úněšovský statek, a. s., která se nachází na severním Plzeňsku. Nárůst mléčné užitkovosti se v mnoha podnicích neobešel bez nárůstu tzv. "produkčních chorob". Jedno z negativ nárůstu užitkovosti je všeobecný pokles reprodukční výkonnosti krav. Je mnoho teorií, proč k tomu došlo, ale ze všeobecného pohledu vyplývá, že došlo k nárůstu užitkovosti bez zlepšení welfare chovu. Tento fenomén se nazývá produkčně - reprodukční antagonismus. V Pernarci k tomuto fenoménu nedošlo. Na příkladu tohoto chovu jsou prezentovány současné možnosti vedení moderní reprodukce v mléčných chovech a parametry reprodukce. Pro zpracování dat byla využita zootechnická evidence, ze které byla čerpána data produkce a reprodukce, kterou na farmě zpracovává program PC Dart. Údaje o společnosti poskytlo ředitelství Úněšovského statku, a. s. V práci je graficky zpracován harmonogram nejběžněji používaných synchronizačních protokolů. Přirozené říje, které byly vyhledány za pomoci pedometrů, měly úspěšnost 33 %. Synchronizační program Double Ovsynch, jenž byl použit pro 1. inseminace, vykazuje úspěšnost 58 %, Ovsynch pro následné inseminace 47 % a Cidr Synch, který je volen pro opakovaně necyklující dojnice, 33 %. Vedle procenta zabřezávání je používaným parametrem pregnancy rate, který se ve sledovaném chovu pohybuje nad 30 %, při současné užitkovosti 12173 kg/rok 2018. Klíčová slova: Holštýnský skot, reprodukce, synchronizační protokoly, dojnice
Reproduction of Holstein cattle
Keywords: Holštýnský skot; reprodukce; synchronizační protokoly; dojnice; Holstein cattle; reproduction; synchronization protocols; dairy cow