Etický aspekt v předškolním vzdělávání - Jarošová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Smyslem práce je poukázat na význam cílené etické výchovy v mateřské škole a zjistit, jaký vliv na rozvoj etických postojů dětí může mít práce s příběhy. V teoretické části je popsán morální vývoj dítěte předškolního věku. Představeny jsou nejvýznamnější psychologické koncepce morálního vývoje, zvláště Piagetova a Kohlbergova. Teoretická část dále přibližuje postavení Etické výchovy v našem systému vzdělávání, její hlavní principy a výchovný program. Praktická část popisuje a reflektuje vzdělávací program založený na příbězích s etickým obsahem. Program byl zrealizován v křesťanské třídě mateřské školy a může být inspirativní pro práci v předškolním vzdělávání. Některé z příběhů budou využity při tvorbě metodiky Etické výchovy pro mateřské školy.
Ethical aspect of preschool education
Keywords: Etická výchova; morálka; příběh; Moral development; Ethical education; Story