Dítě z rozvedené rodiny v mateřské škole - Keprová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2020)
Teoretická část práce přibližuje problematiku rozvodu a jeho dopadu na prožívání dětí a rodičů. Téma rodiny představí v širokém kontextu. Představuje také možnosti jak pomoci dítěti zvládnout období kolem rozvodu a jak reagovat na změny chování, které mohou přijít. Cílem výzkumu bylo zmapovat pohled rodičů a jejich dětí na jejich zkušenost s rozvodem. Praktická část prezentuje výsledky kvalitativního šetření, které bylo provedeno prostřednictvím rozhovorů ve třech rodinách. Návrhy k rozvodu vznesly ve všech třech případech matky, které k rozvodu vedla nedostatečná podpora a pomoc s výchovou od partnerů. Ve všech rodinách se snažily matky dětem vysvětli situaci kolem rozvodu a dostatečně děti provést celou situací, přesto to bylo pro všechny členy rodiny náročné. Děti ve svých výpovědích vyjádřily určité pochopení důvodů, proč se rodiče rozvádějí. V jedné rodině se objevilo i zlepšení vztahů s otcem. Ve dvou rodinách jsou děti v péči matky, ve třetí je péče střídavá.
A child from a divorced family at a kindergarten
Keywords: Rodina; vztahy v rodině; rozvod; porozvodová péče.; Family; family relationships; divorce; post divorce custody.