Reklama a podpora prodeje ve vybrané firmě - Kulíčková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této bakalářské práce bylo provést analýzu v oblasti reklamy a podpory prodeje ve vybrané firmě - v Živnostenské bance, a. s. - a na základě analýzy stávající situace navrhnout opatření pro zlepšení. Při vypracování literární části jsem získala odborné znalosti. Na základě získaných podkladů jsem provedla analýzu. Z ní vyplynulo, že banka využívá mnoho reklamních prostředků a podpora prodeje je na vysoké úrovni. Přesto jsem odhalila některé nedostatky a možnosti zlepšení. Ve své práci jsem navrhla používání billboardu a firemního inzerátu, neboť firma velmi málo využívá firemní reklamu. Dále banka téměř nezaměřuje reklamu na podnikové bankovnictví. Řešením je inzerát a banner na dané produkty. Nedostatečným jsem shledala distribuci prospektů, proto jsem navrhla jejich rozsev v ulicích brigádnicemi. Banka využívá mnoho reklamních a dárkových předmětů. Mezi ně však nepatří velmi často používané lístkové kalendáře, které jsem pro jejich cenovou nenáročnost a jednoduchost zařadila mezi své návrhy. Posledním návrhem v oblasti reklamy je využití televize, která představuje médium s masovým dosahem. V rámci podpory prodeje jsem navrhla soutěž ''Externista roku'', která by podpořila snahu externích zprostředkovatelů díky motivaci v podobě finanční odměny. Z hlediska klientů jsem navrhla bonusový program - při placení platební kartou by klienti získávali body a po dosažení určité výše bodů by obdržely dárek. Na podporu prodeje bankovního účtu a studentského konta jsem navrhla dárek (v podobě batohu) při jejich založení pro nové absolventy středních škol s maturitním vysvědčením s vyznamenáním. Na podporu studentského konta jsem navrhla prezentace zástupců banky při zápisových dnech na vysoké a vyšší odborné školy. Poslední návrh představuje reprodukovaná hudba, která by v klientských prostorách navozovala příjemnou atmosféru a pozitivně působila na psychiku klientů. Vhodná realizace návrhů přispěje ke zvýšení povědomí o bance a jejích produktech a k podpoře jednotlivých produktů. To vše může ovlivnit prodej.
ADVERTISING AND SALES PROMOTION IN CHOSEN FIRM
Keywords: Reklama; podpora prodeje; prodej; banka; trh; Advertising; Sales Promotion; Sale; Bank; Market