Srovnání RM Systému s Burzou cenných papírů Praha se zahraničními burzami - Veselá, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2010)
Počátek roku 2009 přinesl na český kapitálový trh novinku v podobě transformace Rm-systému, a.s. známého jako organizátora mimoburzovního trhu na organizátora trhu burzovního. S touto změnou vyvstala na povrch otázka, zdali má význam mít dvě burzy v tak malé zemi jako je Česká republika. Stěžejním cílem této diplomové práce je porovnat burzy v České republice, tedy Burzu cenných papírů Praha a burzu Rm-systém. Dále jsem vybrala Newyorskou burzu a Londýnskou burzu, dvě z nejvýznamnějších světových zahraničních burz, které mají dlouhou tradici a jsou tak bohaté na historické události. I díky regionálnímu aspektu, který je jednou z možností kategorizace burz, jsem zvolila právě tyto dvě burzy, protože se domnívám, že by mohly být relevantním zdrojem odlišností a mohly tak poskytnout zajímavý pohled při srovnání s burzami českými, které jsou relativně mladé. První, teoretická, část se zabývá světovou historií burzovnictví a jeho vývojem, na který plynule navázuje historie výše zmíněných burz. Krom toho se chci v první části věnuji charakteristice burz, dále jejich členění podle jednotlivých kritérií, fungování a obchodování, které je zajišťováno pomocí nejrůznějších druhů obchodních systémů a vymezováno zákony. Druhá část je věnována, v rámci rozsahu zadání diplomové práce, jednotlivým burzám a detailnějšímu popisu účastníků obchodujících na burzách, organizaci burz, systémům obchodování a burzovním informacím, za které jsou považovány především burzami sestavované indexy. V praktické části jsou taktéž popisovány předměty obchodování, tedy s čím je možno na dané burze obchodovat, druhy obchodů, které je možné realizovat na vybraných burzách a jejich vypořádání. Po podrobném popisu těchto čtyř burz následuje část nejvýznamnější, a to analýza odlišností a zjištění výhod či nevýhod daných burz a jejich popis. V závěru diplomové práce uvádím výsledky a poznatky, které přineslo porovnávání a je zodpovězena otázka, jestli má smysl mít v České republice dvě burzy.
Comparing of the Rm-system Czech Stock Exchange with the Prague Stock Exchange and with the foreign exchanges.
Keywords: Rm-systém; Burza cenných papírů Praha; Newyorská burza; Londýnská burza; obchodní systém; druhy obchodů; the Rm-system Czech Stock Exchange; the Prague Stock Exchange; the London Stock Exchange; the New York Stock Exchange; trading system; kinds of trading financial instruments