Vliv typu bydlení na třídění odpadu - modelová studie Písecko - Vacková, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Moje diplomová práce má za cíl objasnit problematiku ohledně třídění odpadů a poukázat na ochotu obyvatel třídit odpad podle typu jejich bydliště. V literární rešerši jsem se zaměřila na nakládání s odpady v ČR a okolních zemích. Hlavním cílem byla oblast Písecka, kde jsem detailněji popsala nakládání s odpadem. Dále jsem se zaměřila na popis jednotlivých technologii, hlavně recyklací. Poté jsme zkoumala vztah obyvatelstva ke třídění odpadů, protože lidské chování a styl života je hlavní příčinou poškozování životního prostředí. Recyklace může být správnou cestou k minimalizaci negativního vlivu lidské společnosti na životní prostředí. V praktické části jsem pro výzkum použila metodu kvantitativního šetření pomocí dotazníkového šetření. Pomocí odpovědí v dotazníkovém šetření jsem mohla vyvodit rozdílnosti ve třídění odpadu mezi městem a venkovem v jednotlivých ukazatelích. Z celkového počtu 247 respondentů třídí odpad 80 %, někdy třídí odpad 16 % a netřídí odpad 4 %. Zjistila jsem, že jednotlivé kategorie respondentů se v míře třídění lišily, rozdíl však nebyl statisticky významný (Chi-Kvadr. = 2,075; s. v. = 4; p = 0,722). Podle typu bydliště nejvíce třídili odpad v kategorii sídlištní zástavby 87 % a zároveň byla zastoupená nulovým procentem respondentů, kteří netřídili vůbec. Dále jsem se zabývala rozdílem v míře třídění jednotlivých komodit v závislosti na typu bydlení. Signifikantní byl pouze rozdíl v míře třídění nebezpečného odpadu (Chi-Kvadr. = 18,5; s. v.= 4; p = 0,001). U ostatních komodit nebyl vliv typu bydliště na míru jejich třídění prokázán. Je tedy zřejmé, že charakter zástavby ovlivňuje způsob života obyvatel a tím i množství vyprodukovaného odpadu. Obecně ale platí, že míra odlišnosti v třídění respondentů záleží i na výchově, zkušenostech, prioritách v životě a osvětě ohledně třídění odpadu.
Impact of type of housing on waste recycling - case study of the Písek region
Keywords: recyklace; město x venkov; třídění odpadů; osvěta; recycling; town x village; waste sorting; public awareness