Bakalářská práce - Zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin. - Krebsová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Protože se v současné době vyskytuje poměrně velké množství amputačních úrazů prstů horních končetin, které vedou k následné replantaci a ošetřovatelská péče u těchto pacientů je v některých oblastech velmi specifická, zvolila jsem si jako téma své bakalářské práce "zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin".Jelikož je správně a odborně prováděná ošetřovatelská péče velmi důležitá a přispívá k úspěšné léčbě a navrácení pacientů po replantaci do normálního života domnívám se, že je nutné, aby sestry pečující o takto postižené pacienty znaly zásady správného ošetření. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin, dalším cílem bylo zjistit, jak zvládají sestry ošetřovatelskou péči o pacienty po replantaci prstů horních končetin. Jako výzkumná metoda bylo zvoleno šetření kvantitativní v kombinaci s kvalitativním a bylo zaměřeno jednak na některé oblasti ošetřovatelské péče u těchto pacientů a také na to, zda sestry realizují ošetřovatelský proces zaměřený na potřeby pacienta. Kvantitativní šetření probíhalo formou anonymního dotazníku, šetření kvalitativní formou přímého nezúčastněného pozorování. Tato kombinace byla zvolena proto, aby bylo možno porovnat teoretické znalosti sester s jejich praktickou činností. Výzkumný soubor byl tvořen sestrami oddělení úrazové a plastické chirurgie. O spolupráci byly požádány sestry ze standardních lůžek, z ambulantní části i z JIP. Hypotéza 1: Sestry znají zásady ošetření pahýlu a amputátu ? byla potvrzena. Hypotéza 2: Sestry znají zásady ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin ? byla potvrzena. Hypotéza 3: Sestry plánují ošetřovatelský proces zaměřený na potřeby pacienta po replantaci prstů horních končetin ? nebyla potvrzena. Otázka 1/ Jaké jsou problémy sester při poskytování ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin? Sestry nemají problémy při poskytování ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin. Otázka 2/ V jakém rozsahu pracují sestry ošetřující pacienty po replantaci prstů horních končetin podle ošetřovatelského procesu? Ne všechny sestry realizují ošetřovatelský proces v plné míře. Během psaní své bakalářské práce jsem zjistila, že existuje velmi málo dostupných materiálů na toto téma, které by byly určeny sestrám. Proto byla na podkladě bakalářské práce vytvořena brožura určená sestrám pečujícím o takto postižené pacienty, která obsahuje zásady správné ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci prstů horních končetin. Dále by mohl být vytvořen ošetřovatelský standard, který doposud chybí.
Special features of nursing care for the patients after fingers replantation.
Keywords: Amputace; edukace; horní končetina; ošetřovatelský proces; poranění; psychologie; rehabilitace; replantace.; Amputation; education; upper limb; proces of nursing; injury; psychology; rehabilitation; replantation.