Využití ošetřovatelského standardu "očkování" v primární péči o dítě - Mácová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Využití ošetřovatelského standardu ?očkování? v primární péči o dítě. Očkování je stále diskutovaným tématem, již od svého počátku. Je jednou z nejdůležitějších součástí prevence vzniku infekčních onemocnění. Díky očkování známe dnes již některá infekční onemocnění pouze z historických pramenů. Historie očkování není příliš dlouhá, ale za tu dobu pomohlo očkování zachránit mnoho dětských životů. I přes nediskutovatelný přínos očkování se dnes stále častěji objevují odpůrci očkování, jejichž argumenty jsou velmi často nepodložené, nebo vytržené z kontextu. V zemích, kde s některými očkováními přestali, se rozmohly nemoci, které byly, díky očkování, již téměř vymícené. Proto je očkování tak důležité. V dnešní době je na trhu mnoho vakcín, stále vznikají nové očkovací látky a s postupným rozvojem vědy a proočkovanosti dětí se mění také povinná a nepovinná očkování. Ve své diplomové práci předkládám ucelený přehled informací o očkování dětí a postupech při očkování. Cílem této práce bylo zjistit jaký je současný stav a jaké jsou postupy v očkování dětí v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Dalším cílem bylo vytvořit ošetřovatelský standard pro očkování dětí a zjistit jeho využitelnost v praxi. K naplnění těchto cílů je práce rozdělena na část teoretickou, kde jsou přehledné informace týkající se minulosti i současnosti očkování a postupů při očkování dětí. V praktické části je tato diplomová práce zaměřena na kvantitativní zjištění současné situace, postupů při očkování a získávání informací o novinkách v očkování v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Data byla zjišťována pomocí dotazníkového šetření, který byl distribuován do 130 ordinací praktických lékařů pro děti a dorost v kraji Vysočina a v Jihočeském kraji. Z těchto 130 dotazníků bylo vhodných ke zpracování 93 dotazníků. V praktické části je dále zpracován audit a anketa na vytvořený ošetřovatelský standard, který byl proveden v 6 ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Dotazník, audit i anketa byly prováděny anonymně. Oba stanovené cíle byly splněny. Z výsledků vyplývá, že v jednotlivých ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost jsou rozdíly jak v postupech při očkování, tak v přístupech k očkování dětí. Rozdíly jsou i v personálním zajištění očkování dětí. Výsledky šetření také poukazují na to, že informace o očkování jsou sice dostatečné, avšak nepřehledné. Výsledkem auditu a ankety bylo zjištěno, že vypracovaný standard je možno využít v praxi a pro sestry je přínosem. Tyto výsledky dokazují, že sestra se na procesu očkování vždy podílí, proto je důležité aby měla o očkování dětí a úkonech souvisejících s tímto procesem, dostatek informací a aby byla schopná očkování dítěte a s tím související administrativu provést. Využití této práce vidím především v tom, že jsou v ní ucelené a přehledné informace o očkování dětí. Proto může být tato práce použita jak v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost, tak pro účely výuky. Samozřejmě s přihlédnutím k aktuálním novelám ministerstva zdravotnictví týkajících se očkování.
Improvement nurse standard "vaccinations" in primary care about child
Keywords: Očkovací látka; vakcinace; sestra; standard; hodnocení; dítě; Vaccine; vaccination; nurse; standard; reviews; child