Výskyt Enterobacteriaceae produkujících širokospektré beta-laktamázy typu ESBL a AmpC u pacientů s komunitní infekcí močových cest - Jírová, Jessica (Jihočeská univerzita, 2021)
Rezistence na antibiotika je celosvětovým problémem a každým rokem stoupá. Jelikož infekce močových cest jsou jednou z nejčastějších příčin k předepisování antibiotik, výskyt bakterií rezistentních k běžně užívaným antimikrobiálním látkám se zvyšuje. Zástupci čeledi Enterobacteriaceae, gramnegativní tyčky, patří k nejrozšířenějším patogenům způsobující uroinfekce. Jedná se o producenty beta-laktamáz, které rozkládají a inaktivují beta-laktamová antibiotika, jinak běžně používané terapeutikum k léčbě uroinfekcí. Teoretická část bakalářské práce se zabývá charakteristikou komunitních močových infekcí, zejména jejich diagnostikou, terapií a prevencí vzniku. Jsou zde popsány obecné vlastnosti a laboratorní diagnostika čeledi Enterobacteriaceae. V závěrečné části je nastíněna náplň činnosti antibiotické politiky a středisek v České republice. Navazuje popis působení antimikrobiálních látek, konkrétně beta-laktamových antibiotik. Následuje rozdělení mechanismů rezistence k antibiotikům. Pozornost je zaměřena na rezistence k beta-laktamům, pomocí produkce enzymů beta-laktamáz (zejména typu ESBL a AmpC), které beta-laktamová antibiotika inaktivují. Teoretická část končí popisem laboratorní diagnostiky beta-laktamáz ESBL a Ampc. Praktická část se zabývá zpracováním moče v mikrobiologické laboratoři a průkazem enterobakterií produkujících širokospektré beta-laktamázy. Proces zpracování zahrnuje odběr moče, transport a kultivace vzorku na příslušné diagnostické půdě. Následuje mikroskopie preparátu a izolace čisté kolonie mikrobů z čeledi Enterobacteriaceae. Enterobakterii diagnostikujeme pomocí biochemických vlasností mikroba vyrostlého na speciální Švejcarově půdě a změnou barev reagencí v INDOL testu. K průkazu produkce beta-laktamáz, typu ESBL a AmpC slouží soubor testů. Diskovým difuzním testem prokážeme, zda je kmen citlivý či rezistentní k příslušné antimikrobiální látce. DDST test slouží k průkazu enterobakterií produkujících ESBL a AmpC beta-laktamázy. Chromogenní ESBL půda určí kmeny produkující širokospektrou beta-laktamázu. Výzkum byl prováděn v mikrobiologické laboratoři Stafila za období 3 měsíců. Byla zde porovnána četnost jednotlivých zástupců enterobakterií způsobujících komunitní infekce močových cest, v závislosti na věku a typu odebrané moči. Další porovnání bylo z hlediska procentuálního zastoupení ESBL a AmpC pozitivity u polyrezistentních Enterobacteriaceae, také v závislosti na věku a typu odebrané moči. Escherichia coli je nejzastoupenějším patogenem diagnostikovaným v moči u pacientů s uroinfekcí, a to až z 60,67%. Přehlíženi by neměli být ani Proteus mirabilis a Klebsiella pneumoniae. Průměrný věk pacientů se zánětem močových cest je 54 let. ESBL pozitivních vzorků bylo 9% z celkového počtu zpracovaných močí. AmpC pozitivních močí bylo o něco méně, konkrétně 4% z celkového počtu močí. Dle výsledků do nejohroženější skupiny pacientů patří senioři v pečovatelských zařízeních, se zavedeným permanentním katétrem či jednorázově vycévkovaní. V závěrečné části bakalářské práce se poukazuje na možná řešení problému výskytu polyrezistentních kmenů u pacientů s komunitní infekcí močových cest.
Occurence of Enterobacteriaceae producing extended-spectrum beta-lactamases (ESBL and AmpC type) in patients with community acquired urinary tract infection
Keywords: Komunitní infekce močových cest; Enterobacteriaceae; širokospektré beta-laktamázy typu ESBL a AmpC; Community-acquired urinary tract infections; Enterobacteriaceae; Extended-spectrum beta-lactamases (ESBL and AmpC type)