Křest v myšlení raně novověkého měšťana - Jiroutová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Narození a křest dítěte patřily ve všech dobách k významným událostem v životě člověka. Předkládaná diplomová práce chce ukázat, jaký význam měl křest a jak byl reflektován v měšťanské společnosti raného novověku. Oproti předchozí práci jsem rozšířila pramennou základnu. Rozbor šesti rodinných pamětí je doplněn analýzou druhé českokrumlovské matriky v rozmezí let 1662 až 1666, přičemž její databáze je přílohou této práce. Prameny církevní provenience zastupují agendy katolického, bratrského a luteránského křtu a zejména náboženské polemiky. Větší spektrum pramenů umožnilo hlubší pohled na význam křtu, roli kmotra a také na konfrontaci mezi církevními nařízeními a soudobou životní praxí ve městech 16. a 17. století.
Baptism In The Thinking of Early Modern Burghers
Keywords: narození; křest; kmotrovství; raný novověk; město; měšťané; měšťanská společnost; matrika; církevní polemiky; prameny církevní provenience; agenda; rodinné kroniky; paměti; katolická církev; Jednota bratrská; luteránská církev; konfese; baptism; godfather; godparenthood; birth; Early Modern Age; town; burghers; urban society; parish register; polemics; sources of religious area; families memoirs; catholicism; evangelical; Lutheran; confession