Volnočasové aktivity v kontextu životních drah rodičů. - Dolejšová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřená na trávení volného času rodičů a dětí v kontextu životních drah rodičů. Cílem práce je přiblížit a objasnit jaký je možný způsob trávení volného času. Důležité je se zde zaměřit na aktivity, které rodina provozuje společně. Práce je rozdělena do dvou částí. V první teoretické části je pojednáváno nejprve o rodině a její charakteristice, následují informace, které jsou zaměřeny na to, jaká byla rodina v minulosti a jaká je současná rodina. Kapitola dále hovoří o charakteristických funkcích rodiny, to jaký je způsob výchovy rodičů a další podstatné náležitosti, které s rodinou úzce souvisí. Následně je rozebírán volný čas, jehož definici není možné jednoznačně určit, dle jednotlivých autorů není stanovena jednotná charakteristika. V této problematice je snaha přiblížit různé pohledy na volný čas a možné volnočasové aktivity. Ani zde není opomíjeno trávení volného času v době současné a minulé. Cíl této práce byl stanoven tak, aby korespondoval se snahou přiblížit tuto oblast osobám, které se touto problematikou zabývají a co nejlépe přiblížit, že současný způsob života se stává stále více konzumní. Připomenout zde skutečnou hodnotu a význam kvalitního trávení volného času. Otázkou je, zda v trávení volného času hraje roli dosažené vzdělání rodičů, je - li rodina ovlivňována vzděláním rodičů nebo zda je trávení volného času ovlivňováno jinými faktory. Toto téma je důležité bezpochyby pro všechny rodiny. Sladění profesní kariéry a způsob, jakým tráví rodiče volný čas se svými dětmi, není pro většinu rodin jednoduché. V této práci jsou položeny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka se ptá, zda ovlivňuje výše dosaženého vzdělání rodičů formy trávení volného času celé rodiny. Druhá výzkumná otázka je zaměřena na další klíčové faktory, které ovlivňují trávení volného času ve vybraných rodinách. Tato bakalářská práce může sloužit jako podklad pro mateřská centra či pro sociální práci s rodinou.
Free Time in the Context of Parents' Career.
Keywords: Rodina; Volný čas; Výchova; Životní dráha; Dovednosti; Family; Leisure time; Education; Life carrer; Skills