Ošetřovatelský proces u dětí s onemocněním dolních cest dýchacích. - Lazorová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Dýchání patří mezi základní biologickou potřebu člověka. Uspokojování potřeb člověka se uskutečňuje pomocí ošetřovatelského procesu. V tomto procesu se sestry zabývají člověkem jako celkem. Neustálé vyhodnocování a opakované posuzování měnících se potřeb nemocného zajišťuje kvalitu poskytované péče. U dětí je mnoho stavů, kde je zapotřebí zvýšená péče o dýchací cesty. Mezi tyto stavy patří i onemocnění dolních cest dýchacích. Výzkumné šetření probíhalo kvalitativní metodou. Na základě rozhovorů a obsahové analýzy dat byly vypracovány kazuistiky. Šetření probíhalo u dětí, které byly hospitalizované s diagnózou laryngitida, bronchitida a astma bronchiale. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u dětí s onemocněním dolních cest dýchacích. Pro tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky. V1 Jaké ošetřovatelské diagnózy se vyskytují u dětí s onemocněním dolních cest dýchacích? Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že u všech pozorovaných dětí s onemocněním dolních cest dýchacích byly stanoveny podobné ošetřovatelské diagnózy. U všech dětí se vyskytovala ošetřovatelská diagnóza 00032 Neefektivní dýchaní, 00095 Porušený spánek a 00039 Riziko aspirace. V2 Jaké ošetřovatelské intervence se používají v péči o děti s onemocněním dolních cest dýchacích? U všech dětí s onemocněním dolních cest dýchacích se ošetřovatelské intervence v některých bodech shodují. Výběr intervencí je ovlivněn druhem onemocnění a také věkem nemocných dětí. V3 Jsou rozdíly v ošetřovatelské péči u dětí s laryngitidou, bronchitidou a astma bronchiale? Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že ošetřovatelská péče o děti s laryngitidou, bronchitidou a astma bronchiale je podobná, ale ne stejná, neboť každé onemocnění má svá specifika. Výsledky tohoto výzkumného šetření mohou sloužit sestrám pracujícím na dětském oddělení ke zkvalitnění ošetřovatelské péče u dětí s onemocněním dolních cest dýchacích.
Nursing process for children with lower respiratory tract disease.
Keywords: Dítě; dýchání; komunikace; onemocnění; ošetřovatelská péče; ošetřovatelský proces; sestra.; Child; breathing; communication; disease; nursing care; nursing process; nurse.