Prevence nezaměstnanosti u mládeže v regionálních souvislostech. - Houdková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Všechny vyspělé země světa se potýkají s nezaměstnaností. Vysoká míra nezaměstnanosti nepříznivě ovlivňuje celkové společenské klima, zhoršuje hospodářskou situaci státu, ale také spokojenost a zdraví lidí. Její snižování patří mezi hlavní priority jednotlivých domácích vlád. Pozornost je v současnosti nejvíce zaměřena na snižování nezaměstnanosti padesátníků, mladých lidí do 25 let a na snižování dlouhodobé nezaměstnanosti. Absolventi škol a mladiství tvoří podstatný podíl v počtu nezaměstnaných v rámci všech regionů ČR. Absolventi jsou skupinou uchazečů o zaměstnání značně hendikepovanou tím, že jí chybí praxe a dostatečné pracovní návyky. Mladistvým brání nalézt uplatnění na trhu práce nedostatečná nebo žádná kvalifikace a legislativní omezení v zaměstnávání mladistvých. Nemožnost najít zaměstnání vytváří u mladých lidí pocity bezvýchodnosti, zranitelnosti, méněcennosti, a vytváří se prostor k zahálce a k různým ne zcela společensky prospěšným aktivitám. Hlavním cílem práce je zmapování různých východisek řešení problematiky nezaměstnanosti u mládeže v Plzeňském a Českobudějovickém regionu - porovnání míry nezaměstnanosti mládeže uvedených regionů a definování charakteristických rysů nezaměstnanosti u mládeže těchto regionů. V rámci své práce jsem prováděla výzkum kvantitativní metodou a jako techniku sběru dat jsem použila dotazník. Jako druhou metodu jsem použila nestandardizovaný rozhovor s řediteli SPŠ. Třetí technikou, kterou jsem ve své práci použila byla sekundární analýza dat. Nejdůležitějšími součástmi prevence nezaměstnanosti mládeže jsou výchova a zázemí v rodině a výchova k volbě povolání na základní škole. Důležitý je i dokonalý systém poradenských služeb k volbě povolání. Dále motivace ke vzdělávání a k dosažení co nejvyššího vzdělání, prevence předčasných odchodů ze vzdělávání. Úřad práce může mladým lidem pomoci využíváním nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. V Českobudějovickém regionu je nezaměstnanost absolventů vyšší než v Plzeňském. V obou regionech je dobrá perspektiva uplatnění v technických oborech. Jeví se jako výhodné pokusit se zvýšit zájem mládeže o tyto obory.
Prevence of youth people unemployment in regional contexts.
Keywords: Nezaměstnanost Prevence Mládež Absolvent Mladistvý; Unemployment Prevence Youth people Graduate Youngster