Detekce hranice mezi Severem a Jihem Evropy pomocí mentálních map - Štemberk, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá detekcí hranice Severu a Jihu Evropy pomocí mentálních map. Celé zpracování vznikalo za účasti devíti států Evropy, které zastupují střední, západní a východní Evropu. Dohromady se na výzkumu podílelo více jak 300 respondentů, kteří navštěvují evropské univerzity ve vybraných státech. K práci s mentálními mapami byly později využity různé varianty zobrazení, jako například liniové nebo polygonové. Práce se dále zabývá i středem Evropy a dominantními prvky tvorby mentálních map. Data byla zpracována díky programu ArcGis Pro. Práce si klade za cíl analyzovat výsledky, srovnat jednotlivé linie a vytvořit z nich hranice Severu a Jihu Evropy. Následně reaguje na výsledky, které jsou vyvozeny z praktické části díla.
Detection of the border between North and South Europe by using mental maps
Keywords: mentální mapy; detekce; linie; hranice; Evropa; Sever; Jih; střed Evropy; liniová metoda; polygonová metoda; mental maps; detection; lines; boundaries; Europe; North; South; center of Europe; line method; polygon method