Infektivita Cryptosporidium andersoni pro různé druhy hlodavců - Ondráčková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Použitím transmisních experimentů byla studována infektivita a patogenita Cryptosporidium andersoni (bovinní izolát) pro neonatální a dospělé mastomyši (Mastomys coucha)a pro různé druhy pískomilů. Použitý izolát Cryptosporidium andersoni nebyl infekční pro BALB/c myši, ale experimentální infekce prokázala vnímavost k infekci novorozenců a dospělců M. coucha a Meriones unguiculatus, dospělců Meriones tristrami, Seeketamys calurus a Gerbillus gerbillus . Histopatologické změny v žaludeční sliznici vnímavých zvířat byly nezánětlivého charakteru zahrnující dilataci lumen infikovaných žláz s metaplastickým oploštěním epiteliální výstelky. Dospělí jedinci G. gerbillus byli nejvíce náchylní k infekci C. andersoni. Tato zvířata se zdají být vhodná laboratorní zvířata pro studium infektivity C. andersoni.
Infectivity of Cryptosporidium andersoni for different species of rodents
Keywords: Cryptosporidium andersoni; Mastomys coucha; Meriones unguiculatus; Seeketamys calurus; Meriones tristrami; Garbillus gerbillus; infektivita; patogenita; 18S rRNA gen; Cryptosporidium andersoni; Mastomys coucha; Meriones unguiculatus; Seeketamys calurus; Meriones tristrami; Garbillus gerbillus; infectivity; pathogenicity; 18S rRNA gene