Náklady a jejich analýza - Kubeš, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit náklady a provést jejich analýzu ve vybraném podniku. Vybraná společnost pracuje ve stavitelství, ve kterém realizuje všechny druhy staveb v odvětvích dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. V první části této práce je vytvořen všeobecný úvod, kde by se měl čtenář dozvědět účel a cíl této práce. Druhá část se jmenuje ?Význam sledování nákladů?, která se zabývá plánováním a kontrolou nákladů, řízením nákladů a snížením nákladů. Třetí část se nazývá ?Klasifikace nákladů a jejich evidence?, kde je popsána definice nákladů, klasifikace nákladů a jejich třídění, nákladová funkce a evidence nákladů. Čtvrtá část popisuje ?Nástroje řízení nákladů?. Tato část pojednává o kalkulaci, rozpočetnictví a o technickohospodářské normě. Pátá část se jmenuje ?Možnosti analýzy nákladů?, která je rozdělena do 3 částí jako je analýza absolutního ukazatele, analýza poměrového ukazatele a analýza soustavy ukazatelů. Tato část obsahuje matematické vzorce, které se používají k hodnocení finanční situace podniku. Šestá část se nazývá Metodika, ve které jsou popsány cíle této práce. Dále obsahuje matematické modely, které slouží k vytvoření požadovaných výsledků a byly použity v bakalářské práci. Následuje popis pyramidového rozkladu a logaritmické metody. Sedmá část popisuje společnost, která byla vybrána pro tuto práci. Skládá se z historie, organizační struktury, dále z jejich činností, které společnost provádí a nakonec ze zakázek. Osmá část se jmenuje ?Aplikace vybraných metod hodnocení nákladů? a je nejrozsáhlejší částí této práce, ve které jsou použity matematické vzorce a analýzy. Tato kapitola pojednává o nákladech společností a jejich rozboru. Dále jsou zde uvedeny výnosy a výsledek hospodaření, ale pouze pro informaci. Devátá část se nazývá ?Zhodnocení provedené analýzy ve vztahu k vývoji výsledku hospodaření podniku?. V této části je použit pyramidový rozklad zisku pomocí logaritmické metody. Desátá část se nazývá ?Závěrečné zhodnocení?, kde je nachází interpretace výsledků a závěrečné shrnutí této bakalářské práce.
Costs and them analysis
Keywords: Náklady; klasifikace nákladů; evidence nákladů; analýza nákladů; rentabilita nákladů; Costs; classification of costs; registration of costs; analysis of costs; rentability of costs