Oceňování rodinného domu - Vrbová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá oceňováním rodinného domu. Trh nemovitostí a oceňovaná nemovitost se nachází v mikroregionu Lipno. V úvodní části je popsán trh nemovitostí, platná legislativa a základní pojmy týkající se oceňování a nemovité věci. Dále v teoretické části jsou popsány metody a přístupy na základě tržního principu a cenového předpisu. Dále v práci je popsán druh lidí, kteří oceňují nemovitost, mezi ně patří znalci a odhadci. V úvodu praktické části je popsán trh nemovitostí na Lipensku. Je porovnána kupní cena a odhadní cena rodinného domu v okresu Prachatice a Český Krumlov. Výsledkem porovnání okresů vychází, že větší poptávka po nemovitých věcí je v okresu Český Krumlov. Nabádá k tomu i fakt, že v okrese Český Krumlov je větší počet převodů rodinných domů než v okrese Prachatice. Ve druhé části práce je popsán vybraný rodinný dům, který se nachází v Černé Pošumaví v okrese Český Krumlov. Rodinný dům je oceněn porovnávací, výnosovou, nákladovou metodou a cenovým předpisem. Kromě tržní ceny je zjištěna cena reprodukční a administrativní a výnosová hodnota.
Appraisement of a family house
Keywords: rodinný dům; oceňování; cena; region Lipno; nemovitost; zákon o oceňování nemovitostí; Familly house; Appraisement; Prices; Region Lipno; Real estate appraisers law