Specifika fyzioterapie u starších pacientů s cervikokapitální náhradou kyčelního kloubu - Jahodová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapeutických postupů u starších pacientů, kteří jsou po operaci cervikokapitální endoprotézy (CKP) kyčelního kloubu. Práce má část teoretickou a praktickou. V teoretické části je zmapována anatomie kyčelního kloubu, jeho pohyblivost a biomechanika. Dále je zde popsána cervikokapitální endoprotéza, její typy, komplikace, indikace a kontraindikace a porovnání s endoprotézou totální. Je zde zmíněna také následná rehabilitace a možnosti fyzioterapeutických postupů. V části praktické je zahrnut výzkum obsahující vstupní rozbory pacientů, kteří jsou po operaci cervikokapitální endoprotézy. Dále jsou zde popsány použité vyšetřovací metody a také navržená cvičební jednotka, jež byla u pacientů použita. Uvedeny jsou zde i výsledky výzkumné části, které zahrnují výstupní rozbory pacientů a také jejich subjektivní pohled. Cílem práce bylo popsání problematiky cervikokapitální endoprotézy kyčelního kloubu a také popis koncepce fyzioterapeutických postupů u pacientů po této operaci. Tento výzkum proběhl kvalitativní formou, byl zaměřen na pacienty staršího věku a uskutečněn za pomoci rozhovorů s pacienty a jejich rozborů. Výsledků bylo dosaženo porovnáním vstupních a výstupních rozborů, které mi ukázaly vliv navržené terapie na pacienty. U všech pacientů měla terapie více či méně příznivý vliv. Tato práce shrnuje možnosti fyzioterapeutických postupů u pacientů s cervikokapitální endoprotézou kyčelního kloubu, návrh terapie a její účinek na pacienty. Literatury, která se zabývá problematikou cervikokapitálních endoprotéz a jejich rehabilitací, je velmi málo, a to především kvůli zastínění tohoto tématu endoprotézou totální. Práce může být použita jako přehled informací pro pacienty a veřejnost, také jako materiál pro studenty fyzioterapie a fyzioterapeutickou praxi.
Specifics of physiotherapy in elderly patients with cervicocapital prothesis of the hip joint
Keywords: Cervikokapitální endoprotéza; kyčelní kloub; rehabilitace; fyzioterapeutické postupy; měkká technika; Cervico-capital endoprosthesis; hip joint; rehabilitation; physiotherapy procedures; soft tissue mobilization