Velké a malé žitavské postní plátno v kontextu obdobných památek Německa a Rakouska - Yagodka, Valentyna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se věnuje středověkým sakrálním textiliím v německé Žitavě, jmenovitě velkému a malému žitavskému postnímu plátnu v kontextu obdobných památek v Německu a Rakousku. Představuje obě plátna v historickém a uměleckém kontextu od dob jejich vzniku po současnost. Velká pozornost je věnována jejich ikonografii a hledání případných předloh, které ovlivnily výběr a ztvárnění jednotlivých výjevů. Obě textilie jsou v práci srovnány s podobným typem pláten v Německu a Rakousku. Na závěr práce se autorka zabývá funkcí obou památek. Cílem práce je představit v českém prostředí typ výtvarných děl, které v našem materiálu nejsou v důsledku rozdílného vývoje pozdně středověké zbožnosti v pohusitských Čechách a okolních zemích zastoupeny.
Large and small Zittau Lenten cloth in the kontext of simile monuments in Germany and Austria
Keywords: Žitava; Žitavská postní plátna; liturgické textílie; ikonografická analýza; Zittau; Zittau Lenten cloth; liturgical textile; iconographic analysis