Terorismus, válka-etické meze v prosazování zájmů - Šťastný, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá současným terorismem a jeho významem v globalizovaném světě a možností etického ospravedlnění násilí. Teoretická část vymezuje současný terorismus, jeho terminologii, politické a sociální prostředí. Dále popisuje druhy a metody terorismu, jeho historii a některé teroristické organizace a jejich cíle. Porovnává také terorismus a válku jako takovou v oblastech, ve kterých se protínají. V dalších kapitolách představuje výchozí etické teorie, o které se bude opírat morální posuzování násilného prosazování zájmů. V teoretické části je také vysvětlen pojem spravedlivé války, její základní principy a závazné atributy. Praktická část obsahuje charakteristiku tří zvolených aktuálních konfliktů: útoky Al-Kaidy na USA z 11. září 2001, čečenskou válku za autonomii a současnou faktickou okupaci Iráku spojeneckými vojsky. Na základě získaných poznatků provedené komparace těchto konfliktů a aplikace principů spravedlivé války se potvrdila stanovená hypotéza, že lze některé akty násilí eticky ospravedlnit na základě uplatnění zásad spravedlivé války. Toto ospravedlnění se však vztahuje jen k pojmu ius ad bellum, právu bránit se s použitím násilí. V oblasti ius in bello, práva ve válce, se hypotéza nepotvrdila a konkrétní praktické násilné jednání nesplňovalo některý ze základních principů spravedlivé války.
Terorism-ethic standards carriing interests of society (politics)
Keywords: globalizace; terorismus; teroristické akce; teroristické organizace; mrav; morálka; etika; fundamentalismus; křesťanství; islám; mír; přirozený zákon; utilitarismus; spravedlivá válka; násilí; Al-Kaida; OSN; globalization; terrorism; terrorist actions; terrorist organizations; custom; morality; ethic; fundamentalism; Christianity; Islam; peace; natural law; utilitarianism; just war; violence; Al-Qaeda; United Nations.