Pohled Jeana Améryho a Emmanuela Lévinase na smrt a umírání - Chaloupková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce pojednává o myšlenkách Jeana Améryho a Emmanuela Lévinase, které se týkají především smrti a umírání. Zaměřuje se ale také na existenci člověka. Zabývá se pojmy času, stárnutí, postoji ke společnosti a ke světu, odpovědností a svobodou. Jejím cílem je myšlenky mezi sebou porovnat, najít souvislosti, vzájemné shody a odlišnosti. Do práce jsou vkládány i vlastní postřehy a postoje k myšlenkám obou autorů. Jejich účelem je vzbudit u čtenáře neklid a aktivitu a navést ho na další cesty k zamyšlení. Práce ukazuje, že postoje Améryho a Lévinase jsou spíše odlišné, ale nestojí přímo proti sobě. Lévinasova filosofie je spíše pozitivní, Améryho negativní. Améry také není jen filosofem sebevraždy, za kterého bývá často považován, ale zabývá se také životem jako takovým.
Jean Améry's and Emmanuel Lévinas' view of death and dying
Keywords: Jean Améry; Emmanuel Lévinas; stárnutí; čas; společnost; svoboda; odpovědnost; smrt; umírání; dobrovolná smrt; Jean Améry; Emmanuel Lévinas; aging; time; society; freedom; responsibility; death; dying; voluntary death