Experimentální výzkum specifického absorbovaného výkonu na magnetické rezonanci 3.0 Tesla - Ráček, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika specifického absorbovaného výkonu (SAR) se dostává do oblasti zájmu především díky novým instalacím MR zařízení o intenzitě magnetického pole 3.0 Tesla (T). U 3 T přístrojů dochází k čtyřnásobnému navýšení SAR oproti 1.5 T. Při vyšetřování zde může dojít k překročení stanovených bezpečnostních limitů, proto je třeba míru zatížení SAR monitorovat. Tato práce popisuje vztah mezi parametry vyšetřovacích sekvencí, hmotností vyšetřovaného pacienta a specifickým absorbovaným výkonem. SAR také způsobuje tzv. tepelný stres, který může být nebezpečný pro pacienty s poruchou termoregulace. Dosažení maximální povolené hodnoty SAR vede k zastavení vyšetření, které může být tímto více zatíženo artefakty nebo zcela předčasně ukončeno. Převážná část testů, u kterých byly měněny parametry vyšetřovacích sekvencí, byla prováděna za pomocí fantomu. Část této práce je věnována výsledkům z praktického vyšetřování pacientů. Při vyšetřování pacientů byly prováděny pouze standardní vyšetřovací postupy schválené etickou komisí ÚVN Praha. V závěru práce jsou výsledky jednotlivých testů komplexně zhodnoceny a dosazeny do vztahů s prakticky používanými vyšetřovacími postupy. Jsou zde popsány postupy jak míru zatížení SAR redukovat.
Experimental research of specific absorbed rate at 3.0 Tesla magnetic rezonance scanner
Keywords: magnetická rezonance specifický absorbovaný výkon hmotnost pacienta opakovací čas sklápěcí úhel; magnetic resonance specific absorbed rate weight of patient time to repetition flip angle