Rozšíření štětince laločnatého, Echinocystis lobata Torr. et A. Gray, na vybraných tocích v České republice - Čiháková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo vytvoření přehledu dosud známých lokalit invazní liány Echinocystis lobata (Michx.) Torr. et A. Gray na území vybraných vodních toků v České republice a jeho rozšíření o vlastní údaje z terénního průzkumu. Zvolenými toky byly řeky Sázava, Lužnice, Ohře a potok Mastník. Vlastním průzkumem bylo na těchto tocích zjištěno celkem 71 lokalit. Dalších 7 lokalit bylo nalezeno v okolí obce Kosova Hora v zahradách a chatových oblastech.Původním areálem druhu je Severní Amerika. Rozšiřuje se především podél vodních toků, odkud se šíří do blízkého okolí. Štětinec laločnatý je jedním z nejnebezpečnějších invazních druhů v Evropě, protože jeho porosty vytvářejí souvislou vrstvu nad jinými druhy a tím zabraňuje přístupu světla do nižších pater (Dajdok et Kacki, 2009), proto je důležité sledovat jeho rozšíření a případně přijmout opatření na jeho omezování.
Distribution of wild cucumber, Echinocystis lobata Torr. et A. Gray, in chosen rivers in the Czech Republic
Keywords: řeka; mapování; invazní druh; Echinocystis lobata; river; mapping; invasive species; Echinocystis lobata