Komunikační kompetence žáků mladšího školního věku s vadami řeči. - Blahovcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá komunikačními kompetencemi žáků mladšího školního věku s vadami řeči. Teoretická část charakterizuje vývoj žáka mladšího školního věku, ontogenezi řeči od zrodu dítěte do jeho nástupu do 1. třídy. Dále je zde rozebrána i komunikace a s ní spojené komunikační kompetence. Další část se zaměřuje na vady řeči, jejich rozdělení. Důležité je zmínit i logopedickou prevenci a následný rozvoj komunikačních schopností. Praktická část diplomové práce je zaměřena na výzkum zjištění vlivu vady řeči na úroveň komunikačních kompetencí žáků mladšího školního věku. Tato část se opírá o informace získané prostřednictvím rozhovorů s pedagogy a rodiči vybraných pěti žáků ZŠ logopedické a o analýzu deníků vychovatelek a učitelek. Výsledná data jsou zaznamenána do kazuistik, tabulek a grafů.
Communication competencies of students with speech impediments.
Keywords: dysfázie; komunikační kompetence; ontogeneze řeči; opožděný vývoj řeči; palatolalie; vady řeči; žák mladšího školního věku; dysphasia; communication skills; ontogenesis of speech; delayed speech development; or uraniscolalia; speech impediments; a pupil at primary school (a young learner)