Rané prózy Růženy Jesenské a jejich kritická recepce. - Trávníčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce představí povídkovou a novelovou tvorbu české spisovatelky Růženy Jesenské z let 1900-1909 (konkrétně zvažovány budou soubory: Novelly, 1909; Touha a láska, 1902; Mimo svět, 1909). Kromě vlastní analýzy příslušných textů bude sledována i dobová recepce děl, tj. jaké přednosti či nedostatky byly dílům Jesenské přisuzovány a do jakých literárních kontextů byla díla v době jejich vzniku kladena. S oporou v dobových recenzích a kritikách se pokusíme zodpovědět zejména na otázku, zda autorka naplňovala dobovou představu umělecké nebo spíše populární prózy, či zda docházelo k fúzi těchto literárních modelů.
The Early Proses of Růžena Jesenská and its Critical Response
Keywords: Růžena Jesenská; česká spisovatelka; povídková a novelová tvorba; textová analýza; kritická recepce.; Růžena Jesenská; Czech writer; story and novel work; text analysis; critical response.