Analýza mléčné užitkovosti a plodnosti u stáda dojnic českého strakatého skotu - Vafek, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Současné ekonomické podmínky kladou důraz na efektivnost produkce mléka. Hlavní dva faktory, ovlivňující ekonomiku dojeného skotu, jsou mléčná užitkovost a reprodukce. Proto je snahou chovatelů dojeného skotu co nejvyšší mléčná produkce, při zachování dobrých reprodukčních ukazatelů. Cílem práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy na ukazatele plodnosti a mléčné užitkovosti u vybraného stáda českého strakatého skotu. Data byla hodnocena od června 2008 do října roku 2013. Do hodnocení bylo zařazeno 290 dojnice, které ukončily laktaci. U sledovaných dojnic byl hodnocen vliv laktace na produkci mléka, vliv genotypu a zušlechťovacího plemene na užitkovost a složky mléka, stejně jako na vybrané reprodukční ukazatele. U sledovaných genotypů C1a C2 bylo prokázáno, že dojnice genotypu C2 měly statisticky významně vyšší dojivost mléka (p < 0.05), zatímco dojnice genotypu C1 měly statisticky vyšší obsah tuku v mléce (p < 0.05). Vliv genotypu na věk při prvním otelení nebyl, stejně jako vliv na délku servis periody, mezidobí a obsah bílkovin, statisticky průkazný. Vliv pořadí laktace na obsah sledovaných mléčných složek a množství mléka byl statisticky průkazný (p < 0.05), stejně, jako nádoje za jednotlivé laktace. Současně byl prokázán vliv věku při prvním otelení na počet laktací ve sledovaném chovu. V analyzovaném datovém souboru byl prokázán i vliv produkce mléka na délku servis periody a mezidobí. Servis perioda u vysokoužitkových dojnic s dojivostí nad 10000 kg mléka za laktaci byla vyšší o 17,5 dne a mezidobí o 42,3 dny ve srovnání s dojnicemi s užitkovostí do 6000 kg mléka za laktaci (p < 0.05). Dále byl prokázán vliv zušlechťujícího plemene na produkci mléka a složky mléka. Kříženky českého strakatého skotu s plemenem red holštýn měly nejvyšší průměrnou užitkovost za laktaci (7885,07 kg mléka) ve srovnání s čistokrevnými plemenicemi a kříženkami s plemenem ayrshire, které měly statisticky významně vyšší obsah tuku i bílkovin ve srovnání s ostatními skupinami plemenic ve sledovaném stádě (p < 0.05). Vliv zušlechťovacího křížení na délku servis periody a mezidobí nebyl ve sledovaném stádě prokázán.
Analysis of milk yield and fertility in the herd of dairy cows of Czech Pied cattle
Keywords: skot; český strakatý skot; laktace; mléčná užitkovost; reprodukční ukazatele.; dairy cow; Czech Pied cattle; lactation; milk yields; reproductive performance.