Motivace mladých lidí ve věku 16-25 let k provozování rizikových sportů (freestyle snowboarding) - Bundová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá otázkou, co vede mladé lidi k provozování rizikových sportů, i když se při tom vystavují určitému nebezpečí. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy jako motivace, prožívání a stav plynutí, neboli flow. Praktická část obsahuje výzkum, ve kterém byla využita metoda dotazníku. Použity byly dva dotazníky (SSS standardizovaný a flow nestandardizovaný. Výzkum byl proveden na n=31 (17 žen, 14 mužů) adolescentech z krajského a okresního města, kteří se v různé míře věnují freestyle snowboardingu. Výzkum se především zaměřuje na to, jakou adolescenti vykazují míru vyhledávání rizikovosti. Druhá část výzkumu zjišťuje, zda probandi při dané činnosti dosahují stavu flow. Z výzkumu vyplývá, že adolescenti v SSS dosahovali nadprůměrných hodnot ve srovnání s normou, nejvyššího skóre v subškálách Dis a BS, v subškále ES dosáhli průměrného výsledku a v subškále TAS lehce podprůměrného výsledku. Ve flow probandi dosahovali lehce podprůměrných výsledků ve srovnání s německou normou.
Motivation of sensation seeking in sport round young people at the age of 16-25 (freestyle snowboarding)\\
Keywords: osobnost; prožívání; motivace; adolescence; tendence vyhledávat mimořádné prožitky; flow; personality; experiencing; motivation; adolescence; Sensation seeking tendency; flow