Temperace a chlazení vstřikovacího nástroje - Macho, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním řešením vstřikovacích forem, zvláště pak zaměřena na jejich temperanci a chlazení . Cílem je navržení přínosného technologického postupu pro temperanci a chlazení vstřikovací formy pro kriticky exponovaná místa. V teoretické části jsem se zaměřil a na komplexní nastínění problematiky vstřikování a možnosti temperančních a chladících okruhů. V praktické části byl vymodelován zadaný výstřik a navržena vstřikovací forma pro jeho realizaci. Konstrukce byla provedena v programu Siemens NX a simulační analýzy provedeny v softwarových programech Cadmould 3D - F a Aeroflow. Podařilo se dosáhnout u materiálu POM celkové deformace a smrštění 1,674 [mm] a rovinnosti lemu 0,403 [mm] při celkové optimální teplotě formy 80 [°C]. U materiálu PA celkové deformace a smrštění 1,745 [mm] a rovinnost lemu 1,649 [mm]. Provedeným výzkumem jsem zjistil, že maximální teplota formy při vstřikování materiálu POM je 94.862 [°C] a konečná teplota na konci cyklu 87,259 [°C] v kritickém místě. Hlavním zjištěním je možnost rozdílnou teplotou chladících okruhů ovlivnit celkové deformace a smrštění spolu s rovinností lemu. Na základě zjištěných údajů je aktivní chladící okruh vhodnější pro zástavbu než pasivní prvek chlazení. Výsledky této práce umožňují zkrácení technologického času cyklu vstřikovací formy a vybrání vhodného řešení chlazení exponovaných míst výstřiku.
Tempering and cooling of the injection tool
Keywords: temperance; forma; vstřikování; simulace; kritická místa; temperance; form; injection; simulation; critical places