Posouzení efektivity kapitálového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Štegerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem této práce je na základě testování efektivity amerického kapitálového trhu určit stupeň jeho efektivnosti a najít takovou investiční strategii, která umožní zhodnocení investic vložených do vybraných společností. První část práce je teoretická, mimo jiné se zabývá členěním cenných papírů, efektivitou kapitálového trhu, metodami testování efektivity či základními ukazateli kapitálového trhu. Na základě těchto teoretických poznatků je vytvořena analýza jednoho z nejpopulárnějších amerických akciových indexů, indexu S&P 500, pěti nejobsáhlejších odvětví a vybraných akcií. Pro analýzu byla použita data z období 2003 - 2008 a na základě výsledků je doporučeno, kterou strategii při investování zvolit. V práci nebyla přímo potvrzena efektivita kapitálového trhu, proto bylo možné vybrat strategii, pomocí které lze dosáhnout nadprůměrného výnosu. Výsledky byly velmi ovlivněny krizí od roku 2007.
Assessment of the effectiveness of capital market and choosing the appropriate investment strategy
Keywords: investiční strategie; investování; fundamentální analýza; technická analýza; P/E ratio; riziko; koeficient alfa; koeficient beta; klouzavý průměr; efektivita; Investment Strategy; Investment; Fundamental Analysis; Technical Analysis; P/E Ratio; Risk; Coefficient Alpha; Coefficient Beta; Moving Average; Efficiency