Vybrané charakteristiky hybného systému u dětí ve věku od 3 do 10 let - Ira, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a základních antropologických charakteristik chlapců a dívek ve věku 3, 5, 7 a 10 let. Na základě zjištěných a zpracovaných dat se práce snaží vytvořit relevantní závěry a doporučení, které by dále posloužily učitelům mateřských a základních škol, dětským lékařům, fyzioterapeutům, ale i rodičům v práci s dětmi těchto věkových skupin. K nejzajímavějším výsledkům výzkumu patří zjištění o snižujícím se rozsahu pohyblivosti krční páteře u starších dětí (10 let) při testování funkční zkouškou Čepojův příznak, s věkem se zhoršující průměrné rozsahy pohybu u chlapců při testování modifikovaným Thomayerovým příznakem, potvrzení jedné z teorií o sekulární akceleraci, a průměrně menší rozsahy pohyblivosti páteře dívek předškolního věku v porovnání s chlapci téhož věku.
Selected characteristics of the mobility for children 3-10 years of age
Keywords: antropometrie; sekulární akcelerace; plantogram; plochonoží; Čepojův příznak; Thomayerův příznak; anthropometry; secular acceleration; plantograph; flat feet; symptom of Čepoj; symptom of Thomayer