Vliv aktivního hospodaření na diverzitu květomilného hmyzu v doubravách Národního parku Podyjí . - Perlík, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Byly vytvořeny dvě experimentální holiny (ze všech stran izolovaná hustým lesem a přecházející v louku na jedné straně) a čtyři kontrolní plochy (louka, hustý les, řídký les, okraj lesa) a to na šesti lokalitách v Národním Parku Podyjí. Miskové pasti byly použity ke sběru květomilného hmyzu. Byla zkoumána diversita květomilných brouků (coleoptera) za použití mnohorozměrné analýzy. Je posouzena účinnost aktivního managementu pro účely ochranářské biologie.
Active management effect on floricolous insect diversity in oakwoods of Thayatal National Park.
Keywords: aktivní management; brouci; coleoptera; pastva; otevřený les; ochrana přírody; pan traps; active management; beetles; coleoptera; pasture; open forrest; nature conservation; pan traps