Uprchlictví v České republice v kontextu současné migrace z Ukrajiny - Mňuková, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bude zachytit pohled vybraných respondentů z Jihočeské univerzity na současné téma uprchlictví z Ukrajiny do České republiky. Autorka se pokusí srovnat názory zachycené ve svém šetření s šetřením prováděném v bakalářské práci. Zjištěné výsledky autorka porovná také s relativními šetřeními veřejného mínění zachycenými sociology. Autorka ve své práci zdůvodní metody, které si pro šetření zvolila a upřesní je. V úvodu práce nás obecně seznámí s problematikou uprchlictví zejména toho, kvůli kterému registrujeme v současné době nejvíce uprchlíků. Jedná se o rusko-ukrajinský konflikt. Autorka nás seznámí s termíny, které ve své práci bude používat, jako je hostitelství, Dublinský systém nebo žadatel o udělení mezinárodní ochrany.
Refugeeism in the Czech Republic in the context of contemporary migration from Ukraine
Keywords: Ukrajina; uprchlictví; migrace; solidarita; humanitární pomoc; migrační trasy; vysídlené osoby; hostitelství; Ukraine; refugees; migration; solidarity; humanitarian aid; migration routes; displaced persons; hosting