Právní a sociální aspekty daktyloskopování osob - Mikloš, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na oblast kriminalistické daktyloskopie, jako jedné z metod identifikace osob podle otisků prstů rukou, která je využívána v kriminalistické praxi. Při této činnosti dochází k zásahům a omezením v oblasti lidských práv daktyloskopovaných osob. Jedná se zejména o oblast ochrany údajů osobního charakteru, lidské důstojnosti a práva na svobodu a osobní bezpečnost. Tento postup musí být tedy legální, opodstatněný a vymezený zákonnými důvody. Cílem diplomové práce je v souhrnu popsat historický vývoj, možnosti využití a právní ustanovení kriminalistické daktyloskopie. S tím je současně spojeno vydefinování některých pojmů z oblasti této problematiky. Podstatou práce je pak vyhodnotit a porovnat stav daktyloskopické identifikace před rokem 1990 a uvést změny po tomto roce a v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie. Cílem práce je rovněž předložit čtenáři či zájemci o tuto problematiku základní poznatky o metodice daktyloskopického zkoumání a nabídnout seznam literatury, ze které je možné čerpat další hlubší informace. V souvislosti s cíli práce a na základě studia odborné literatury byly stanoveny následující hypotézy: Před rokem 1990 nebyla zabezpečena dostatečná právní ochrana daktyloskopovaným osobám. Po roce 1990 docházelo s postupným vývojem práva k vytváření podmínek směřujících k dostatečné ochraně základních lidských práv daktyloskopovaných osob. Studiem odborné literatury především zákona č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti, Mezinárodního paktu o občanských a politických právech vyhlášeného ve sbírce zákonů č. 120/1976 Sb., zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, dalších právních norem a odborné literatury byly potvrzeny obě stanovené hypotézy. Diplomová práce je koncipována jako ucelený přehled problematiky kriminalistické daktyloskopie s nastíněným vývojem v oblasti ochrany lidských práv daktyloskopovaných osob. Dává čtenáři možnost porovnat současnou situaci s historickým vývojem a vede k pochopení dané problematiky v širším měřítku s cílem zorientovat se v základních právních normách a předložit nabídku dalších pramenů.
Personal dactyloscopy - its legal and social aspects
Keywords: AFIS 2000; Eurodac; identifikace osob; kriminalistická daktyloskopie; osobní údaje; policie; AFIS 2OOO; Eurodac; personal identification; criminalistic dactyloscopy; personal data; police