Vliv imigrační a integrační politiky na podmínky života cizinců ze třetích zemí žijících v České republice - Zelenková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá tématem vlivu imigrační a integrační politiky na podmínky života cizinců ze třetích zemí v ČR. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části práce jsou definovány související pojmy a typy migrace. Dále jsou popsány příčiny a dopady migrace v oblasti ekonomické, sociální a demografické. Práce také seznamuje se současnými migračními teoriemi. Dále práce reflektuje integraci a integrační politiku státu vůči příchozím a v České republice žijícím cizincům. Dále práce seznamuje s životními podmínkami cizinců žijících v České republice, s jejich postavením na pracovním trhu, s jejich podmínkami v oblasti zdravotního a sociálního zabezpečení. V práci je také uveden pohled na migraci a imigrační politiku křesťanské sociální etiky. Praktická část práce obsahuje výzkum formou rozhovoru s cizinci, pracovníky orgánů státní správy i zaměstnavateli, kteří cizince zaměstnávají a aktivně tak mají podíl na úspěšné integraci cizinců do české společnosti, za účelem ověření skutečností uvedených v teoretické části, hledání příčin těchto skutečností, resp. možností řešení.
The influence of the immigration and the integration policy on the living conditions of third-country nationals living in the Czech Republic
Keywords: migrace; definice migrace; typy migrace; příčiny migrace; fáze migrace; současné migrační teorie; ekonomické dopady migrace; demografické dopady migrace; sociální dopady migrace; pracovní migrace; nelegální migrace; imigrační politika; vývoj migrační politiky; vývoj azylové politiky; vývoj integrační politiky; modely integrace; cizinci; cizinci a trh práce; cizinci a bydlení; cizinci a sociální a zdravotní zabezpečení; slučování rodiny; občanství; křesťanská sociální etika; princip personality; princip subsidiarity; princip personality; migration; migration definition; types of migration; reasons for migration; the migration phases; current migration theories; the economic impacts of migration; the demographic effects of migration; social impacts of migration; labor migration; illegal migration; immigration policy; the development of migration policy; the development of asylum policy; integration policy development; integration models; foreigners; foreigners and the labor market; housing and strangers; foreigners; and social security and health insurance family reunification; citizenship; Christian social ethics; personality principle; the principle of subsidiarity; the principle of personality