Problematika menšin a jejich zapojení do společenského života - se zaměřením na romskou komunitu (sociální aspekt) - Fríd, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem diplomové práce bylo odhalení nejzávažnějších problémů, se kterými se potýká romské etnikum v České republice, resp. odhalení příčin, jež ve svém důsledku k těmto problémům vedou. V rozsáhlém ohlédnutí do historie romského etnika (2. kapitola) jsem se snažil vystopovat kořeny nynějších problémů Romů u nás, zejména v sociální oblasti a v oblasti soužití s českou majoritou. Další významová část (3. kapitola) pak reflektuje současnou životní situaci Romů v Česku, jejich sociální a společenské postavení.
Minority’s problems and their engagement into the social life - with respect to Romany community (social aspect)
Keywords: Romové; Rom; romský; minorita; etnická menšina; diskriminace; integrace; asimilace; vzdělání; kvalifikace; nezaměstnanost; sociální vyloučení; exkluze; ghetta; multikulturní; interkulturní; soužití; Romany ethnic; Romany community; Gypsies; etnical minority; discrimination; integration; assimilation; education; qualification; unemployment; social exlusion; ghettos; multicultural; intercultural; coexistence