Komplexní zhodnocení nejlepších dostupných technik ve vybraném provozu s chovem prasat a zhodnocení jejich ekonomických dopadů. - Lhotka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá komplexním zhodnocením BAT (Best Available Techniques) technik v provozovně výkrmu prasat Litohošť a zhodnocením jejich ekonomických dopadů. Chov prasat stejně tak jako chov ostatních hospodářských zvířat je producentem různých odpadů. V Evropské Unii musí být množství produkce emisních plynů omezována na minimum. To je dosaženo používáním nejlepších dostupných technik (BAT), které pomáhají ke snížení amoniaku a skleníkových plynů ve stájovém prostředí, na skládkách a při aplikaci kejdy. První část je věnována seznámení s BAT technikami pro chov prasat. V další části jsou popsány používané techniky ve sledovaném provozu s chovem výkrmových prasat a jejich zhodnocení vztažené k referenčnímu dokumentu BREF. Poslední část je zaměřena na zhodnocení ekonomického dopadu používaných BAT technik.
Complex evaluation of the best available techniques in selected company with pig farming and evaluation their economic impacts.
Keywords: BAT; amoniak; chov prasat; BREF; BAT; ammonia; pig breeding; BREF