Problematika mezinárodní adopce dětí - Polenová, Dana (Jihočeská univerzita, 2017)
Problematika mezinárodní adopce dětí je ve světě více diskutované téma, než je tomu v České republice. Předkládaná bakalářská práce přináší v úvodní části teoretické poznatky z průběhu procesu mezinárodní adopce v České republice. Zároveň je zde popsána legislativní úprava tohoto institutu, kde nejdůležitějším mezinárodním právním dokumentem je Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení. V stručném popisu je vymezena problematika mezinárodního osvojení. Cílem této části bakalářské práce je seznámení se základními informacemi v procesu mezinárodního osvojení z České republiky i do České republiky. Výzkumná část poukazuje na problematiku mezinárodního osvojení očima pracovníka Úřadu pro mezinárodní osvojení sídlící v Brně v porovnání s pracovníkem Dětského centra Jihočeského kraje, o.p.s. Úřad je jediným orgánem v České republice řešící agendu mezinárodního osvojení. V Dětském centru probíhá kontakt s dítětem, které je v tomto zařízení umístěno a je vybráno pro mezinárodní osvojení. Metodologickou část tvoří kvalitativní výzkum, který byl uskutečněn využitím rozhovoru pomocí návodu. Skrze něj byly identifikovány problémy při procesu mezinárodního osvojení z pohledu pracovníků zabývající se touto problematikou. Bylo zjištěno, že proces mezinárodního osvojení není vnímán jako problémový, ale jednotlivé kroky vedoucí k osvojení ano. Za největší problém je považováno určení, kdy je dítě osvojitelné. Dítěti často chybí potřebná dokumentace jako je individuální plán ochrany dítěte nebo důležitá práce s rodinou. Celkový proces mezinárodního osvojení je vnímám jako velice dobře nastavený systém. Bakalářská práce může svým obsahem posloužit jako celistvý strukturovaný popis mezinárodního osvojení. Svým výzkumem může poskytnout cenné rady pro rozšířené zpracování této problematiky.
The issue of international adoption of children
Keywords: mezinárodní osvojení; Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí; Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení; podmínky osvojení; International adoption; Office for the International Protection of Children's Rights; The Convention on the Protection of Children and Co-operation in International Acquisitions; Admission conditions