Specifika ošetřovatelské péče o nemocného s lymfomem - Štoksová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o pacienta s lymfomem. Pacienti s tímto onemocněním pociťují značnou únavu a jejich stav mohou zhoršovat komplikace spojené s léčbou. Nejčastější komplikace, které se při léčbě objevují, jsou nevolnost, zvracení, průjem a záněty dutiny ústní. Úlohou sestry je efektivní ošetřovatelská péče o pacienta, psychická podpora a dostatečná komunikace. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a na část výzkumnou. V teoretické části je popsána charakteristika onemocnění, léčba a ošetřovatelská péče o pacienta s lymfomem. Ve výzkumné části bylo použito kvantitativního šetření pomocí anonymních dotazníků pro sestry a kvalitativního šetření, kde byly provedeny rozhovory s pacienty. Prvním stanoveným cílem bakalářské práce bylo zjistit informovanost sester o ošetřovatelské péči u nemocných s lymfomem. Druhým cílem bylo zjistit, zda současná ošetřovatelská péče o nemocné s lymfomem přispívá ke zlepšení jejich psychického stavu. K prvnímu cíli byla zvolena hypotéza: Sestry jsou informovány o ošetřovatelské péči u pacientů s lymfomem. Odpověď na tuto hypotézu zní: Ano, sestry jsou informovány o ošetřovatelské péči u pacientů s lymfomem. Ke druhému cíli byla zvolena výzkumná otázka: Jak přispívá ošetřovatelská péče ke zlepšení psychiky u nemocných s lymfomem? Odpověď na tuto otázku zní: Ošetřovatelská péče přispívá ke zlepšení psychiky nemocných možností spolupracovat s psychologem, podporou ze strany zdravotnického personálu a dostatečným informováním pacientů o průběhu léčby a ošetřovatelské péči. Tato práce může sloužit jako doplňující informační materiál pro sestry, které se během své praxe s onemocněním zvané lymfom setkávají, ale i pro sestry, které chtějí získat informace o daném onemocnění. Důležité je, aby sestry své teoretické znalosti aplikovali i v praxi.
The specifics of nursing care of patient with lymphoma
Keywords: lymfom; sestra; pacient; ošetřovatelská péče; psychický stav; lymphoma; patient; nursing care; psychological state