Postavení statutárních orgánů ve výrobních družstvech - Stejskalová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2015)
V roce 2012 došlo k zásadní legislativní změně, vstoupil v účinnost nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Skončila účinnost obchodního zákoníku, což s sebou přineslo změny v právním režimu družstev. Změny se dotýkají nejen vnitřního uspořádání, ale i právního postavení členů představenstva a došlo také k výslovné úpravě odměňování členů statutárních orgánů. Postavení člena statutárního orgánu nebylo a v budoucnu ani nebude jednoduché. Na jedné straně možnost pozitivně, ale i negativně, ovlivnit chod, fungování a hospodaření společnosti, na druhé straně obrovská odpovědnost
Position of Statutory Bodies in Production Cooperatives
Keywords: představenstvo; statutární orgán; odpovědnost; výrobní družstvo; výkon funkce; zákaz konkurence; střet zájmů; péče řádného hospodáře; hospodářská soutěž; ochrana osobních údajů; Board of Directors; statutory body; responsibility; production cooperative; func-tion; competition ban; conflict of interest; care due diligence; ecokonomic competition; protection of personal data