Problematika ošetřovatelské péče u "nechtěného pacienta" - Hofmannová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku ošetřovatelské péče u agresivního pacienta, pacienta s demencí a s depresí. Zaměřuje se na specifičnost poskytování péče těmto pacientům a také na problémy, díky kterým si u probandů vysloužili označení "nechtěný" pacient. Cílem této práce bylo zjistit problematiku ošetřovatelské péče u "nechtěných pacientů", ale také zmapovat přístup sester k těmto pacientům. Ke splnění cílů byly použity výzkumné otázky: Jaká specifika obsahuje práce s "nechtěným pacientem"? Jaký mají sestry přístup k "nechtěnému pacientovi"? Jak sestry komunikují s "nechtěným pacientem"? Co činí sestrám největší problém v péči o "nechtěného pacienta"? K výzkumnému šetření bylo použito kvalitativní metody, a to formou polostrukturovaného rozhovoru se sestrami pracujícími s "nechtěnými pacienty". Výzkumný soubor tvořilo 15 probandů, kteří pracují na interním a chirurgickém oddělení a na oddělení následné péče. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největším problém při poskytování ošetřovatelské péče "nechtěnému" pacientovi je komunikace. Sestry neví, jak v určitých situacích zareagovat, bojí se s nimi komunikovat, nebo konce i v jistých případech komunikaci zcela odmítají. Další problém, je, že péče o tyto pacienty bývá náročnější nejenom časově, ale také psychicky i fyzicky. V sestrách kontakt s těmito pacienty vyvolává strach, nejistotu a stres, což zvyšuje riziko syndromu vyhoření. Tato práce by mohla sloužit jako stručné zasvěcení do problematiky "nechtěného pacienta" pro sestry, které s těmito pacienty pracují a mají zájem o danou problematiku.
Issues of nursing care for an unwanted patient
Keywords: Agrese; demence; deprese; ošetřovatelská péče; komunikace; Aggressiveness; dementia; depression; nursing care; communication