Prevence vybraného nežádoucího chování u dětí na základních školách v Plzni - Bursová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Prevence vybraného nežádoucího chování by měla být v současné době realizována na všech základních školách formou minimálně preventivních programů. Tyto programy si každá škola zajišťuje sama nebo využívá nabídek různých neziskových organizací. V této bakalářské práci jsem se zabývala především prevencí a současným problematikou společensky nežádoucího chování, které je v dnešní společnosti nejvíce rozšířené. Tedy šikanou, užíváním návykových látek, nedrogovou závislostí a rizikovým sexuálním chováním. Ke zpracování praktické části jsem využila kvantitativní výzkum a metodu dotazování. Ke sběru dat jsem použila techniku dotazníku. Dotazníkové šetření jsem prováděla v devátých třídách tří základních škol v Plzni, které tvořily základní soubor. Výběrový soubor tvořilo 103 respondentů. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaké je povědomí žáků na základních školách v Plzni o společensky nežádoucím chování. V praktické části bakalářské práce se zabývám především rozborem zkušeností s vybraným společensky nežádoucím chováním v závislosti na věk respondentů a včasnost primární prevence příslušné k jednotlivým druhům společensky nežádoucího chování.
Prevention children´s selected undesirable behaviour at primary schools in Pilsen.
Keywords: Dítě Nežádoucí chování Primární prevence Škola Závislost; child undesirable conduct primary prevention school dependence