Popisné sledování sociálního chování skupin morčat - Tůmová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit sociální interakce a aktivity morčat (Cavia aperea var. porcellus) v průběhu 24 hodin. Bylo sledováno 5 skupin krátkosrstých morčat plemene hladké s různou skladbou věku. Morčata byla natáčena kamerou, následně byly zhotovené videozáznamy vyhodnoceny za pomoci etogramů a slovního popisu sociálního chování jednotlivých jedinců. Zápis činností do předem připraveného etogramu probíhal v intervalu 1 minuty po dobu 24 hodin. Jednalo se o příjem krmiva, odpočinek (včetně spánku), pohyb a komfortní chování. Celkem proběhlo pozorování osmnácti morčat v pěti skupinách. Morčata jsou nekonfliktní zvířata, tvoří stálé a dobře fungující skupiny. Nebyla zaznamenána žádná výrazná agrese, výjimkou byly pouze drobné konflikty způsobené věkovým rozdílem, spory kvůli potravě nebo vzájemnému vyrušování při spánku. Dominantní byly starší samice, které si držely své místo u krmení. Bylo zjištěno, že nejvíce se morčata věnovala odpočinku, který jim zabral průměrně polovinu dne (726 minut). Příjem krmiva činil 590 minut, tedy 41 %. Pohyb tvořil 84 minut (6 %), výrazně aktivnější byli mladší jedinci a samec, který byl v chovném zařízení se dvěma samicemi. Komfortní chování bylo prováděno 41 minut (3 %), jedinci o sebe pečovali i navzájem.
Descriptive observation of social behaviour in guinea pigs
Keywords: morče; etologie; sociální chování; pozorování; guinea pig; ethology; social behaviour; observation