Výsledky léčby u primárních mozkových nádorů - Mrázková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce řeší problematiku prognózy pacientů s primárním tumorem mozku. Práce obsahuje zpracování, shrnutí základních informací o dané problematice, vyhodnocení doby přežití pacientů s primárním tumorem mozku a následné porovnání výsledků s literaturou. Hypotéza tvrdí, že výsledky získané z pracoviště jsou srovnatelné s literaturou. Data o pacientech byla sebrána z chorobopisů Onkologického oddělení, Nemocnice České Budějovice, a.s. Sběr dat byl zaměřen na pohlaví, věk, lokalizaci, histologii, WHO staging, typ léčby, datum zahájení léčby a aktuální stav. Jednalo se o 116 pacientů, kteří v časovém rozmezí let 2011 až 2015 přišli na Onkologické oddělení, Nemocnice České Budějovice, a.s. k zahájení léčby. Ke zpracování souboru dat byl použit program Excel a ke zpracování doby přežití byla využita Kaplan - Meier analýza ve statistickém programu IBM SPSS Statistics. Doba přežití byla hodnocena z hlediska typu léčby (kombinace resekce a ozáření, kombinace resekce, ozáření a chemoterapie, paliativní léčba), histologie (astrocytom, oligodendrogliom, glioblastom multiforme), pohlaví a věku (mladší 50 let, starší 50 let). Medián přežití celé skupiny dle léčby byl 12 měsíců. Analýza přežití dle histologie a dle léčby (kombinace resekce, ozáření a chemoterapie) nebyla srovnatelná s literaturou. Zjištěné výsledky by měly posloužit k dalšímu zpracování studenty a zpětnou vazbu pro onkologické oddělení, protože hodnotí úspěšnost léčby pracoviště.
The results of treatment of primary brain tumours
Keywords: primární mozkový nádor; radioterapie; doba přežití; glioblastom multiforme; astrocytom; primary brain tumor; radiotherapy; survival time; glioblastoma multiforme; astrocytoma