Využití vodního ekosystému v předškolním přírodovědném vzdělávání. - Brožová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2011)
Environmentální a přírodovědná výchova je důležitou složkou výchovy, vzdělání každého jedince. Této problematice se věnuje vzdělání a výchova v mateřské škole. Děti se seznamují s různými vodními ekosystémy, podobami vody, koloběhem vody v přírodě, významem vody pro život. Pozorují živočichy ve vodě i kolem ní. Různé aktivity jsou založeny na prožitkovém učení, pozorování; přináší porozumění jevům a vztahu k přírodě, její ochraně. Cílem práce je nalezení a ověření vhodných metod a forem práce v oblasti přírodovědné a environmentální výchovy realizované v mateřské škole.
The use of the freshwater ecosystem in the preschool science education.
Keywords: enviromentální výchova; přírodovědná výchova; vodní ekosystémy; metody a formy; voda; mateřská škola; Environmental edukation; natural science education; water ecosystems; methods and forms; water; kindergarten.