Automatické rozpoznávání rypošů na základě jejich vokalizace - Karásek, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
V této práci jsem se zabýval automatickým rozpoznáváním rypoše lysého na základě jeho vokalizace. Ve sklepení Přírodovědecké fakulty, kde se nachází chov rypoše lysého, jsem za dozoru Mgr. Emy Hrouzkové, Ph.D. nahrál 20 jedinců při třech mírách motivace. Poté jsem nahrávky zpracoval v programu Audacity, kde jsem odstranil úvodní identifikaci jedince a výrazné rušivé zvuky. Nahrávky jsem dále rozdělil po 20 sec. Nahrávky jsem z důvodů velké náročnosti a komplexnosti problematiky předal k experimentům Ing. Ladislavu Ptáčkovi, Ph.D. Výsledky z experimentů jsem zpracoval formou tabulek a grafů. Z výsledků jsme zjistili, že systém dokáže při správné kombinaci vstupních parametrů rozeznat individualitu jedince. Rozhodující stránkou pro vyhodnocení výsledků se ukázala být míra motivace použitá pro GMM (hlavní model jedince).
Automatic recognition of naked mole-rat based on their vocalization
Keywords: Automatické rozpoznání Rypoš lysý; Automatic recognition Naked mole-rat